Bułeczki amarantusowe z szynką

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonałe na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
    15 dag maki żytniej
    15 dag mąki z amarantusa
    1/2 szklanki otrąb pszennych
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki słonecznika
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki sezamu
    1,5 szklanki letniej wody
    20 dag zakwasu
    1 dag drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1/5 szklanki letniej wody
    szynka lub inna dowolna wędlina pokrojona w drobną kostkę

Bułeczki amarantusowe z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z drożdży, 1/2 łyżeczki cukru i 1/5 szklanki wody zrobić zaczyn.
  • 2. Wszystkie składniki sypkie wsypać do miski, następnie zaczyn, zakwas i wodę, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 50 minut. Następnie z ciasta formować małe bułeczki, do środka kłaść wędlinę i zwinąć. Odstawić chwilę do wyrośnięcia. Piec około 30 minut w temperaturze około 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy