Przepyszne połączenie puszystego ciasta ze słodkim budyniem i kokosem. Dodatek kardamonu sprawia, że bułeczki idealnie pasują do porannej kawy.
2 godz.
Składniki:
325 ml mleka
50 g masła lub margaryny
0,5 kg mąki pszennej
75 g drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu
pół łyżeczki soli
15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
1 jajko, roztrzepane
dodatkowo:
budyń waniliowy przygotowany wg przepisu na opakowaniu
wiórki kokosowe
lukier
Bułeczki budyniowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać do letniej temperatury. Do letniego mleka dodać roztopione masło, cukier i roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać.
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych, przygotowujemy z nich najpierw rozczyn), dodać sól, kardamon, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać 3 łyżki mąki (nie więcej).
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części(około 16-18) . Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej z nich wgłębienie, następnie wypełnić budyniem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.
Ostudzone bułeczki polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze