Bułeczki budyniowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne połączenie puszystego ciasta ze słodkim budyniem i kokosem. Dodatek kardamonu sprawia, że bułeczki idealnie pasują do porannej kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 325 ml mleka
    50 g masła lub margaryny
    0,5 kg mąki pszennej
    75 g drobnego cukru do wypieków
    1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu
    pół łyżeczki soli
    15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
    1 jajko, roztrzepane

    dodatkowo:
    budyń waniliowy przygotowany wg przepisu na opakowaniu
    wiórki kokosowe
    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułeczki budyniowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać do letniej temperatury. Do letniego mleka dodać roztopione masło, cukier i roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać.
    Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych, przygotowujemy z nich najpierw rozczyn), dodać sól, kardamon, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać 3 łyżki mąki (nie więcej).
    Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  • 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części(około 16-18) . Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

    Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej z nich wgłębienie, następnie wypełnić budyniem.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.

    Ostudzone bułeczki polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Budyń można przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować