Bułeczki cynamonowe z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, cukier, dwie łyżki mąki wymieszać z połową mleka. Zostawić na kilka minut do podrośnięcia. Do mąki dodać sól, mielony kardamon, jajko, masło rozczyn i resztę mleka i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
2.W między czasie przygotować nadzienie: Miękkie masło wymieszać łyżeczką z cukrem i cynamonem na jednolitą masę.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 X 35, posmarować połową nadzienia i zwinąć jak roladę.
4.Każdą z rolad pociąć na 12 kawałków o szerokości około 3 cm.
5.Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
6.Posmarować roztrzepanym jajkiem i można posypać cukrem. Piec w temp.190 st. 20 minut.
Komentarze