Bułeczki cynamonowe z kardamonem

5 (145 ocen)

Puszyste, cynamonowe, pyszne. Znikają ze stołu w mgnieniu oka.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    35 g drożdży
    50 g cukru
    330 ml ciepłego mleka
    80 g roztopionego masła
    1/2 łyżeczki kardamonu
    1/4 łyżeczki soli
    1 jajko

    Nadzienie:
    100 g masła
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu

    jajko do smarowania
    gruby cukier do posypania
    forma: 33 X 26
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe Desery

Bułeczki cynamonowe z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże, cukier, dwie łyżki mąki wymieszać z połową mleka. Zostawić na kilka minut do podrośnięcia. Do mąki dodać sól, mielony kardamon, jajko, masło rozczyn i resztę mleka i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Nadzienie 2. W między czasie przygotować nadzienie: Miękkie masło wymieszać łyżeczką z cukrem i cynamonem na jednolitą masę.
  • Ciasto z nadzieniem 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 X 35, posmarować połową nadzienia i zwinąć jak roladę.
  • Kawałki 4. Każdą z rolad pociąć na 12 kawałków o szerokości około 3 cm.
  • W formie 5. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Bułeczki 6. Posmarować roztrzepanym jajkiem i można posypać cukrem. Piec w temp.190 st. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować