Bułeczki czosnkowo-serowe z dodatkiem czerwonej papryki i natki pietruszki to fajny pomysł na słoną przekąskę na przyjęciu. Wychodzą mocno ziołowe z zapieczonym na górze żółtym serkiem.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
30 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
40 g roztopionego masła
1/2 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
Szczypta pieprzu i oregano
Dodatkowo:
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
szczypta soli, pieprzu
2 łyżki kukurydzy
1/2 laski kiełbasy
2 łyżki posiekanej papryki czerwonej
szczypta ziół prowansalskich, oregano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
150 g sera żółtego lub mozzarelli
Bułeczki czosnkowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
W miseczce wymieszać drożdze z ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się). Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.
Bułeczki czosnkowo-serowe
Krok 2
Ciasto powinno zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt prostokąta. Smarujemy ciasto sosem czosnkowym: mieszamy jogurt naturalny z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodatkowo obsypujemy kawałkami żółtego sera oraz pozostałymi składnikami i przyprawami.
Krok 4
Zwijamy jak roladę i końce zwijamy. Dzielimy ciasto za pomocą ostrego noża na mniejsze kawałki i układamy na posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Układamy je w odstępach i an wierzchu posypujemy startym na tarce żółtym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.
Komentarze