Bułeczki czosnkowo-serowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bułeczki czosnkowo-serowe z dodatkiem czerwonej papryki i natki pietruszki to fajny pomysł na słoną przekąskę na przyjęciu. Wychodzą mocno ziołowe z zapieczonym na górze żółtym serkiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki pszennej
    250 ml ciepłego mleka
    30 dag drożdży
    2 łyżeczki cukru
    40 g roztopionego masła
    1/2 łyżeczka soli
    4 łyżki oliwy
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    Szczypta pieprzu i oregano

    Dodatkowo:

    4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    3 ząbki czosnku
    szczypta soli, pieprzu
    2 łyżki kukurydzy
    1/2 laski kiełbasy
    2 łyżki posiekanej papryki czerwonej
    szczypta ziół prowansalskich, oregano
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    150 g sera żółtego lub mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki czosnkowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1

    W miseczce wymieszać drożdze z ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się). Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.
    Bułeczki czosnkowo-serowe
    Krok 2

    Ciasto powinno zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
    Krok 3

    Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt prostokąta. Smarujemy ciasto sosem czosnkowym: mieszamy jogurt naturalny z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodatkowo obsypujemy kawałkami żółtego sera oraz pozostałymi składnikami i przyprawami.
    Krok 4

    Zwijamy jak roladę i końce zwijamy. Dzielimy ciasto za pomocą ostrego noża na mniejsze kawałki i układamy na posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Układamy je w odstępach i an wierzchu posypujemy startym na tarce żółtym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować