Bułeczki czosnkowe - króliczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Idealne do wielkanocnego koszyczka!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 8 małych króliczków.
    - 250 g mąki pszennej
    - mała kostka świeżych drożdży lub 7 g paczuszka suchych
    - 150 ml letniego mleka
    - 3-4 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka płynnego miodu
    - 1 łyżka oliwy
    - 1/2 łyżeczki soli
    - opcjonalnie można dodać ulubione zioła lub przyprawy: bazylię, sypką czerwoną paprykę, tymianek, kminek, itp.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki czosnkowe - króliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie. Drożdże świeże wkruszyć do wgłębienia, a świeże wsypać, dodać mleko i miód, wyrobić drożdże palcami i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zostawić je na 1 godzinę (przykryte bawełnianą ściereczką) do wyrośnięcia.
  • Jak uciąć - 1 3. Ciasto podzielić na 8 części, uformować kulki, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pociąć czystymi nożyczkami, nadając kształt uszu.
  • Jak uciąć - 2 4. Bułeczki zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny, po czym zrobić zajączkom wgłębienia wykałaczką, imitujące oczy i nosek. Piec bez termoobiegu w 180'C przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Mąka pszenna Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować