Bułeczki czosnkowe - króliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie. Drożdże świeże wkruszyć do wgłębienia, a świeże wsypać, dodać mleko i miód, wyrobić drożdże palcami i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
2.Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zostawić je na 1 godzinę (przykryte bawełnianą ściereczką) do wyrośnięcia.
3.Ciasto podzielić na 8 części, uformować kulki, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pociąć czystymi nożyczkami, nadając kształt uszu.
4.Bułeczki zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny, po czym zrobić zajączkom wgłębienia wykałaczką, imitujące oczy i nosek. Piec bez termoobiegu w 180'C przez 15 minut.
Komentarze