Bułeczki czosnkowe z czerwonym pesto

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne aromatyczne bułeczki, które smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Można je zjeść na śniadania, kolację, jako dodatek do zupy lub jako osobną przekąskę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 20 bułeczek:
    4 szklanki mąki (poj.250 ml)
    200 ml ciepłego mleka
    125 ml ciepłej wody
    1 i 1//2 łyżeczki soli
    50 g margaryny
    1 łyżeczka cukru
    50 g drożdży
    120 g czerwonego pesto
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    1/2 główki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bułki drożdżowe

Bułeczki czosnkowe z czerwonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciepłego mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczął pracować Margarynę rozpuszczamy i studzimy.. Kiedy zaczyn już pracuje dodajemy mąkę, sól i wodę, wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy jeszcze ok.10 min. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę aby podwoiło swoją objętość.
  • Bułeczki czosnkowe z czerwonym pesto 2. Do pesto dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i natkę i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na ok 3 mm grubości prostokątny placek. Na cieście bardzo dokładnie rozsmarowujemy pesto z czosnkiem.
  • Bułeczki czosnkowe z czerwonym pesto 3. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 1 cm roladki-bułeczki. Bułeczki układamy w dość dużej odległości na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy jeszcze na 10 min do wyrośnięcia. Pieczemy przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st bez termoobiegu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować