Bułeczki domowe smaczne w swej prostocie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozkruszone drożdże - rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać tak, by było ciepłe ale nie gorące. Połowę mleka wlać do drożdży z cukrem, pozostałe do miski z mąką. Masło rozpuścić i ciepłe ale nie gorące wlać do mąki. Dodać sól, jajko i rozczyn drożdży. Wszystko wymieszać i dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę. Ciasto będzie dobrze wyrobione , gdy przestanie kleić się do ręki i miski. Ciasto pozostawić w misce na ok. 50min , przykryć czystą ściereczką i czekać aż wyrośnie. Z wyrośniętego ciasta formować podłużne bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu naciąć wzdłuż lub naciąć "krzyżyk". Znów nakryć ściereczką i pozostawić na 20 minut żeby podrosły. Piekarnik nagrzać do 190*C. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Dobrze wypieczone powinny mieć rumiany kolor i głuchy posłuch podczas stukania w ich dno.
Komentarze