Bułeczki domowe smaczne w swej prostocie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Urzekające swą prostotą, wspaniałe w smaku- domowe bułeczki, które często goszczą u mnie na śniadanie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • około 10bułeczek

    50-60 dag mąki tortowej
    1/3 kostki drożdży
    1 łyżka cukru
    1 szklanka mleka ciepłego
    1 łyżeczka soli
    1/4 kostki masła
    1 jajko
    papier do pieczenia

Bułeczki domowe smaczne w swej prostocie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0jcinfu 1. Rozkruszone drożdże - rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać tak, by było ciepłe ale nie gorące. Połowę mleka wlać do drożdży z cukrem, pozostałe do miski z mąką. Masło rozpuścić i ciepłe ale nie gorące wlać do mąki. Dodać sól, jajko i rozczyn drożdży. Wszystko wymieszać i dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę. Ciasto będzie dobrze wyrobione , gdy przestanie kleić się do ręki i miski. Ciasto pozostawić w misce na ok. 50min , przykryć czystą ściereczką i czekać aż wyrośnie. Z wyrośniętego ciasta formować podłużne bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu naciąć wzdłuż lub naciąć "krzyżyk". Znów nakryć ściereczką i pozostawić na 20 minut żeby podrosły. Piekarnik nagrzać do 190*C. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Dobrze wypieczone powinny mieć rumiany kolor i głuchy posłuch podczas stukania w ich dno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy