Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn:
Do miseczki wlewamy 1 szklankę podgrzanego mleka, dodajemy drożdże, 3 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki - lekko mieszamy, nakrywamy ściereczką i czekamy do wyrośnięcia.
2.W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, roztrzepane jajo. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn, stopione (letnie) masło, pozostałe mleko oraz cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiamy, aby odchodziło od ręki (można w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki), nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
3.Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy kule i układamy je na nasmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blaszce. Z tej porcji wychodzi 13-15 sztuk (w zależności od wielkości). Czekamy jeszcze 10 minut i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach C. Pomimo, iż lepimy kule, bułki zawsze wychodzą kwadratowe, ale w tym ich urok.
Porady
Bułeczki można przełożyć masłem lub ulubionymi powidłami. Same też są doskonałe.
Komentarze