Bułeczki drożdżowe

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Pyszne, wprost rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe. Przepis bardzo stary, pachnie jeszcze smakiem dzieciństwa.

  • 60 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    5 dag drożdży
    10 dag masła (stopić)
    1,5 szklanki mleka
    1 jajo
    cukier wanilinowy
    skórka otarta z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn:
    Do miseczki wlewamy 1 szklankę podgrzanego mleka, dodajemy drożdże, 3 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki - lekko mieszamy, nakrywamy ściereczką i czekamy do wyrośnięcia.
  • 2. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, roztrzepane jajo. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn, stopione (letnie) masło, pozostałe mleko oraz cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiamy, aby odchodziło od ręki (można w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki), nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • 3. Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy kule i układamy je na nasmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blaszce. Z tej porcji wychodzi 13-15 sztuk (w zależności od wielkości). Czekamy jeszcze 10 minut i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach C. Pomimo, iż lepimy kule, bułki zawsze wychodzą kwadratowe, ale w tym ich urok.

Porady

Bułeczki można przełożyć masłem lub ulubionymi powidłami. Same też są doskonałe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować