ok 1 kg mąki
4 jajka
3/4 margaryny rama w pudełku/ całe pudełko ma gramaturę 250 gram/
1 paczuszka świeżych drożdży
1 cukier waniliowy 16 gram
3/4 szklanki cukru
ok. pół litra mleka
szczypta soli
Bułeczki drożdżowe mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzić w kubku z małą ilością ciepłego ale nie gorącego mleka i odstawić aby się spieniły.
Mleko podgrzać i stopić w nim margarynę.
Mąkę przesiać, zrobić dołek i dodać składniki.
Zrobić 2 dołki w jednym umieścić drożdże a w drugim resztę składników
i mieszając dodawać mleko z margaryną. wyrobić ciasto aby nie lepiło się do rąk i miski.
Gęstość ciasta ma być jak na pączki, nie podaję ile dokładnie poszło mąki ,bo to zależy od gatunku mąki
Formować w ręku placuszki i nakładać marmoladę -sklejać i układać w prodiżu.
Wchodzi ok. 5 sztuk, 4 dookoła i 1 w środek
ale to też zależy jakiej wielkości formujemy bułeczki.
Można stosować różne nadzienie
np. budyń, ser, mak , owoce np jagody czy marmoladę.
Piec w prodiżu ,aż będą rumiane.
Komentarze