BUŁECZKI DROŻDŻOWE MOJEJ MAMY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

DLA MNIE ZAWSZE BĘDĄ NAJLEPSZE NA ŚWIECIE

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok 1 kg mąki
    4 jajka
    3/4 margaryny rama w pudełku/ całe pudełko ma gramaturę 250 gram/
    1 paczuszka świeżych drożdży
    1 cukier waniliowy 16 gram
    3/4 szklanki cukru
    ok. pół litra mleka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bułeczki drożdżowe mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzić w kubku z małą ilością ciepłego ale nie gorącego mleka i odstawić aby się spieniły.
    Mleko podgrzać i stopić w nim margarynę.
    Mąkę przesiać, zrobić dołek i dodać składniki.
    Zrobić 2 dołki w jednym umieścić drożdże a w drugim resztę składników
    i mieszając dodawać mleko z margaryną. wyrobić ciasto aby nie lepiło się do rąk i miski.
    Gęstość ciasta ma być jak na pączki, nie podaję ile dokładnie poszło mąki ,bo to zależy od gatunku mąki
    Formować w ręku placuszki i nakładać marmoladę -sklejać i układać w prodiżu.
    Wchodzi ok. 5 sztuk, 4 dookoła i 1 w środek
    ale to też zależy jakiej wielkości formujemy bułeczki.
    Można stosować różne nadzienie
    np. budyń, ser, mak , owoce np jagody czy marmoladę.
    Piec w prodiżu ,aż będą rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować