Bułeczki drożdżowe na maślance

4.5 (162 ocen)

  • 30 min

Bardzo dobre bułeczki drożdżowe na maślance do śniadania jak również do herbaty lub kawy

  • 30 min

Składniki:

  • opakowanie suszonych drożdży
    1/3 szklanki ciepłej wody
    1 szklanka ciepłej maślanki
    2 łyżki miodu
    3 łyżki roztopionego masła
    1 duże jajo
    2 łyżeczki soli
    4 do 4 1/2 szklanki mąki pszennej.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bułeczki drożdżowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki drożdżowe na maślance 1. Miód, drożdże i wodę wymieszać razem i odstawić na około 10 minut.
  • 2. Do dużej miski wlać maślankę, masło, jajka, sól, i wodę. Wsypać 1 1/2 szklanki mąki i dokładnie połączyć. Następnie powoli dosypywać resztę mąki do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Ciasto przełożyć na lekko oprószonej mąką blat i wyrabiać około 7-10 minut aż zrobi się gładkie i elastyczne.
  • 3. Czystą miskę natłuśćić, z ciasta uformować kulę i włożyć do środka. Przykryć i odstawić na 1 1/2 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 4. Następnie podzielić na 18 części z każdej formować owalną bułeczkę lub inny dowolny kształt i układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
    Przed pieczeniem można posmarować jajkiem i posypać np: makiem lub sezamem. Piec w 190 stopniach przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować