Bułeczki drożdżowe z budyniem

4.49 (186 ocen)

Pyszne i mięciutkie bułeczki z budyniem,idealne na drugie śniadanie lub do kawy.

Składniki:

  • 0,5 kilograma mąki pszennej

    0,5 szklanki ciepłego mleka

    50 gram drożdży

    2 jajka

    4 łyżki cukru

    0,5 kostki margaryny

    Masa budyniowa:

    2 budynie waniliowe lub śmietankowe

    ¾ litra mleka

    0,5 szklanki cukru

    Dodatkowo:

    1 jajko

    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Bułeczki drożdżowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka odlewamy szklankę ,wsypujemy budynie i wymieszamy ,resztę zagotowujemy z cukrem.Do gotującego się mleka wlewamy mleko z budyniami i gotujemy budyń.Masę studzimy.
  • 2. Z drożdży,mleka ,cukru i odrobiny mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy i robimy lekkie wgłębienie .Na środek każdej drożdżówki nakładamy budyń i pozostawiamy drożdżówki do wyrośnięcia.Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,smarujemy rozkłóconym jajkiem.`Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować