Bułeczki drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najsmaczniejsze drożdżówki to te upieczone w domu a do tego jeszcze ciepłe .Z nadzieniem makowym z mnóstwem bakalii są po prostu grzechu warte .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    7 dag drożdży
    ok.1/2 l mleka ciepłego
    3 żółtka
    20 dag cukru
    szczypta soli
    10 dag masła
    cukier waniliowy
    skórka starta z 1 wyparzonej cytryny
    Masa makowa:
    25 dag maku
    1łyżka stopionego wystudzonego masła
    1/3 szkl.płynnego prawdziwego miodu
    skórka pomarańczowa
    garść siekanych orzechów włoskich
    2 łyżki siekanych migdałów
    kilka kropli olejku migdałowego
    dodatkowo:1 jajko do posmarowania bułeczek,mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Bułeczki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać.Zrobić rozczyn:drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,dodać troszkę ciepłego mleka i 25 dag mąki.Wszystko dokładnie wymieszać(gęstość rozczynu powinna być jak gęstość kwaśnej śmietany).Pozostawić przykryty rozczyn w ciepłym miejscu.żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Masło stopić,przestuidzić.Gdy rozczyn podwoi objętość dwukrotnie dać go do miski z resztą mąki,dodać utarte żółtka z cukrem,resztę ciepłego mleka ,posolić i zarobić ciasto.Wyrabiać ciasto bardzo starannie tak aby do ciasta weszło jak najwięcej powietrza.Gdy ciasto ma gładką ,lśniącą powierzchnię i odstaje od ręki i naczynia,wlewać powoli masło,ciągle wyrabijają ręką ciasto dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny.Gdy ciasto pochłonie całkowicie tłuszcz odstawić przykryte ciasto w ciepłe miejsce.Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie wyłożyć je na posypanej mąką stolnicy i wyrobić.Z ciasta formować małe bułeczki w środek dając po łyżeczce nadzienia z makiem.Bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia ciast).Pozostawić na chwileczkę do podrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.25-30 min.
    Masa makowa:Mak zalać wrzącym mlekiem lub wodą i gotować przez ok. 2 godz.na małym ogniu.Następnie dobrze odcedzić na sicie,wystudzić i przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa na najmiejszych oczkach 2-3 razy.Mak utrzeć z płynnym miodem ,masłem,dodać bakalie i olejek migdałowy.Wszystko dokładnie utrzeć.

Porady

Takie drożdżowe bułeczki wspaniale smakują również nadziane marmoladą lub czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować