Bułeczki drożdżowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ¼ szklanki ciepłego mleka skruszamy drożdże, dodaję cukier oraz 2 łyżki mąki, lekko mieszam składniki. Zaczyn odstawiam na około 15min ciepłe miejsce
2.Resztę mąki przesiewam do miski, wlewam o niej zaczyn i pozostałe ciepłe mleko, dodaję sól, jajko, żółtka. Wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto, dodając pod koniec roztopione, jeszcze ciepłe masło
3.Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić objętość)
4.Z wyrośniętego ciasta odrywamy po porcji ciasta. Z każdej robię placuszek, na środku kładę maliny . Zlepiam formułując kulkę
5.Blachę natłuszczam i oprószam mąką. Układam bułki (miejscem zlepienia do dołu)Odstawiam na 20min,by wyrosło .Jajko ubijam z mlekiem. Składniki na kruszonkę wyrabiam palcami.
6.Bułki smaruję ,posypuję kruszonka. piekę około 25min w 190C
Komentarze