Bułeczki drożdżowe z malinami

0 (0 ocen)

Bułeczki drożdżowe bardzo słodkie szybkie.Wspaniałe do kawki jaki na drugie śniadanie :):)

Składniki:

  • Ciasto:
    • 55 dag mąki pszennej
    • 3 dag drożdży świeżych
    • 3 łyżki masła roztopionego
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 1 jajko
    • 2 żółtka
    • ½ łyżeczka soli
    • 4 łyżeczki cukru waniliowego
    • tłuszcz i mąka do blachy
    Nadzienie:
    • maliny
    Do posmarowania bułeczek:
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mleka
    Kruszonka:
    • 6 dag masła
    • 12 dag mąki
    • 4 czubate łyżki cukru

Bułeczki drożdżowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ¼ szklanki ciepłego mleka skruszamy drożdże, dodaję cukier oraz 2 łyżki mąki, lekko mieszam składniki. Zaczyn odstawiam na około 15min ciepłe miejsce
  • 2. Resztę mąki przesiewam do miski, wlewam o niej zaczyn i pozostałe ciepłe mleko, dodaję sól, jajko, żółtka. Wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto, dodając pod koniec roztopione, jeszcze ciepłe masło
  • 3. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić objętość)
  • 4. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po porcji ciasta. Z każdej robię placuszek, na środku kładę maliny . Zlepiam formułując kulkę
  • 5. Blachę natłuszczam i oprószam mąką. Układam bułki (miejscem zlepienia do dołu)Odstawiam na 20min,by wyrosło .Jajko ubijam z mlekiem. Składniki na kruszonkę wyrabiam palcami.
  • 6. Bułki smaruję ,posypuję kruszonka. piekę około 25min w 190C

Komentarze

Podobne przepisy