Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

4.5 (152 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Najlepsze drożdżowe bułeczki ;) Idealne na deser, do szkoly, pracy...

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - świeże drożdże: 20 gramów
    - cukier: 55 gramów
    - masło: 60 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - śliwki węgierki: 1 kilogram
    - cynamon do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru, mąki i ciepłego mleka. Odstawić na około 20 minut.

    Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę i zrobić w środku dołek. Masło rozpuścić w mleku.
    Do dołka w mące wlać drożdżowy zaczyn. Dodać pozostały cukier, sól, jajko i ciepłe mleko z masłem. Zagnieść ciasto i wyrabiać około 10 minut, aż zrobi się jednolite, gładkie i zacznie odchodzić od rąk. Uformować w kulę, przełożyć do czystej, wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

    W tym czasie umyć śliwki, wypestkować i pokroić na ćwiartki.

    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i urywać kawałeczki potrzebne do wyklejenia foremek, wcześniej wysmarowanych masłem. Na wierzch ułożyć śliwki, lekko dociskając do ciasta. Odstawić na 15 minut.

    W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C i piec około 30 minut, aż brzegi ciasta zarumienią się. Cztery łyżki cukru wymieszać z cynamonem i posypać gorące ciasto. Przepis podpatrzony na blogu everycakeyoubake z moimi zmianami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować