Bułeczki makowe do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Miseczkę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do zaczynu dodać pozostałe składniki ( masło na końcu ) i wyrobić miękkie ciasto. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Mak gotować w litrze mleka 30 minut, przelać na sitko, odcisnąć, ostudzić, zmielić trzy razy. Na patelnię dać masło, rozpuścić, dodać cukier puder, mak, miód, bakalie i żółtko - lekko podgrzać. Na koniec dodać pianę ubitą z białka. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować na nim masę makową i zwinąć jak roladę, a następnie pokroić. Plastry ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden koło drugiego, a wierzchy posmarować rozkłóconym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 190' i piec bułeczki aż się zarumienią ok. 25-30 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze