Bułeczki maślane z makiem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąke przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. mleko podrzać( ale nie zagotowac, musi byc letnie) wsypac cukier i pokruszyć drożdże odstawić aż zwiekszy swoją obiętość. Zaczyn wlać do miski z mąką. Dodać żółtka. Stopic masło i ostudzić, gdy bedzie zimme wlać do miski z mąką i zaczynem. Mąke dodawać stopniowo, na koncu dodać otartą skórke z cytryny. Wyrabiać na jednolitą masę az powstana pęcherzyki powietrza. ZXostawić do wyrośniecia. Gdy ciasto wyrośnie nabierać dużą łyżka i formować bułeczki, posmarować białkiem i posypać sezamem. Położyc je na natłuszczoną blachę wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz około 20 minut.
Porady
łyżke do formowania bułeczek najlepiej maczać w mące bo ciasto nie bedzie sie kleic :)
Komentarze