Bułeczki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i 50g mąki. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 30 minut.
Pozostałą część mąki przesiewamy do miski.
2.Płatki i otręby miksujemy na bardzo drobno (prawie mączka) i wsypujemy do mąki, dodajemy wodę, sól, rozpuszczoną margarynę i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odstawiamy na 4 godziny, co 1 godzinę zagniatając.
3.Przygotowane i wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy 7 jednakowych kuleczek. Formujemy bułki, kładziemy na pergaminie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 30-40 stopni. Ważne by w piekarniku na dolnej półce znajdowało się naczynie wypełnione wodą.
4.Po 15 minutach, gdy nasze bułeczki wyrosną w piekarniku i lekko popękają zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
Smacznego ;)
Komentarze