Bułeczki pomidorowe z czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Idealne bułeczki na śniadanie o smaku lekko pomidorowym. Posypka czyni je aromatyczne. Wystarczy posmarować je tylko świeżym masłem i nic więcej nie potrzeba by szybko zniknęły z półmiska.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki
    1 duże jajko
    ½ szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    15 g drożdży
    6 dag masła
    2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
    Czarnuszka do posypki
    Białko do posmarowania bułeczek
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki pomidorowe z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki mąki i cukier, wymieszać, odstawić na około 10 minut. Następnie dodać mąkę wymieszaną z solą, jajko, stopione masło – wyrobić ręką ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wyrobić ciasto. Ciasta odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, by wyrosły. Na stolnicę podsypaną mąką przenieść jedno ciasto, rozwałkować cienko na prostokąt, następnie podobnie uczynić z drugim ciastem. Na białe ciasto nałożyć ciasto z koncentratem pomidorowym, zwinąć w rulon. Pociąć na kawałki 3 cm. Na papierze do pieczenia układać w pewnych odstępach delikatnie uformowane bułeczki. Odstawić jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce by bułeczki podrosły. Białko roztrzepać, posmarować bułeczki, posypać czarnuszką, piec w temp. około 190 stopni na złoty kolor.

Porady

1. bułeczki można posmarować mlekiem zamiast białka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować