Bułeczki pszenne z nasionami chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Mąkę przesiać razem z solą do miski.
2.Do bardzo ciepłego mleka i wody(można zagrzać w jednej szklance w kuchence mikrofalowej) dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać.
3.Mieszankę z drożdżami i roztopione masło wlać do mąki, wsypać nasiona chia(bez namaczania) i dokładnie zagnieść, nie podsypując mąką. Pozostawić do wyrośnięcia(ciasto powinno podwoić swoją objętość). Jeżeli mamy czas możemy je "przegnieść" kilka razy, aby było bardziej puszyste.
4.Z ciasta formować bułeczki w dowolnym kształcie.
5.Układać je na podsypanej mąką blaszce.
6.Wierzch delikatnie posmarować rozpuszczonym olejem kokosowym, bądź masłem. Dodatkowo można położyć dowolne ziarna(u mnie czarny sezam) i na koniec oprószyć bułki z wierzchu mąką.
7.Piec aż do momentu wyrośnięcia i zarumienienia bułek(około 15-20 minut).
Porady
Mała porcja, na 5 bułek. Zachęcam do podwojenia składników, bo bułki znikają bardzo szybko :)
Komentarze