Bułeczki razowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moje ulubione bułeczki razowe. Delikatne, zdrowe idealne z masełkiem i kakao :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - ziemniak: 2 sztuki
    - mąka pszenna (razowa typ: 1550, 1850): 3 szklanki
    - sół: 2.5 łyżeczki
    - drożdże (suche): 1 łyżeczka
    - cukier: 3 łyżki
    - mleko w proszku: 0.25 szklanki
    - mleko: 0.75 szklanki
    - woda (ciepła): 0.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - płatki owsiane: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kanapki

Bułeczki razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść tłuczkiem na gładkie puree, odmierzyć 3/4 szklanki (150 g).
    Do dużej miski wsypać mąkę (można ją przesiać, ale dodać wszystkie otręby, które pozostały na sitku). Wymieszać z solą, drożdżami, cukrem, mlekiem w proszku.
    W rondelku podgrzać mleko razem z masłem (ma być ciepłe, ale nie gorące).
  • 2. Zrobić wgłębienie w mące, dodać ziemniaki, mleko z masłem oraz ciepłą wodę. Wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać żółtko (białko roztrzepać widelcem i odstawić na bok).
    Zagnieść ciasto, łącząc składniki w jednolitą, ale klejącą się kulę. Wyłożyć ją na podsypaną mąką stolnicę i zagniatać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się już kleiło.
    Przełożyć do miski, przykryć kilkakrotnie złożona ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (24 - 29 stopni C) na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość).
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę i podzielić ją na 2 części. Każdą część podzielić na 8 kawałków, z których ulepić kulki. Układać je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości około 3 cm od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę i 15 minut.
    Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami zbożowymi. Ustawić na środkowej kratce w nagrzanym piekarniku i piec przez 28 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut i rozdzielić bułeczki. Przenieść na metalową kratkę do wystudzenia. Można podgrzewać w piekarniku zawinięte w aluminiową folię oraz zamrażać.


    http://domowe-wypieki.blogspot.com/2011/01/bueczki-razowe-grahamki.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować