Ciasto jest niezwykle delikatne i przyjemne w smaku .
30 min
Składniki:
200 g masła
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
1/2 lyżeczki od herbaty proszku do pieczenia
szczypta soli
Oprócz tego
pół szklanki cukru pudru do żółtek
1.Jajka rozdzielić. Białka ubić dodając pod koniec ubijania 1/3 cukru pudru.
W oddzielnym naczyniu, masło z cukrem utrzeć na "puszek". Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowym i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej. Wymieszać dobrze. Do tego dodać pianę z białek, którą lekko wmieszać. Można piec na blasze, lub w tortownicy jak kto chce. Piecze się 30 minut w temp. 180·c .
Polewa: Pod koniec pieczenia 5 żółtek ubić z pół szklanki cukru pudru aż będzie ubite jak puch
Wyciągnąć ciasto po upieczeniu z pieca i gorące polać polewą żółtkową, która na gorącym cieście rozchodzi się samo , zaczynać polewać od środka. W czasie stygnięcia zółta zetną się i jest pychota!!! Ps czasem jest za dużo masy żółtkowej wtedy nie polewajcie na ciasto wszystkiego .
Porady
_____________________
redakcyjna_kucharka:
ciasto piekłam w tortownicy 22 cm, polewa żółtkowa zastygła jak pianka
Komentarze