Caprise

5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Ciasto jest niezwykle delikatne i przyjemne w smaku .

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g masła
    1 szklanka wiórków kokosowych
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru pudru
    5 jajek
    1/2 lyżeczki od herbaty proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Oprócz tego
    pół szklanki cukru pudru do żółtek

Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Caprise - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułgarskie ciasto- Caprise 1. Jajka rozdzielić. Białka ubić dodając pod koniec ubijania 1/3 cukru pudru.
    W oddzielnym naczyniu, masło z cukrem utrzeć na "puszek". Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowym i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej. Wymieszać dobrze. Do tego dodać pianę z białek, którą lekko wmieszać. Można piec na blasze, lub w tortownicy jak kto chce. Piecze się 30 minut w temp. 180·c .
    Polewa: Pod koniec pieczenia 5 żółtek ubić z pół szklanki cukru pudru aż będzie ubite jak puch
    Wyciągnąć ciasto po upieczeniu z pieca i gorące polać polewą żółtkową, która na gorącym cieście rozchodzi się samo , zaczynać polewać od środka. W czasie stygnięcia zółta zetną się i jest pychota!!! Ps czasem jest za dużo masy żółtkowej wtedy nie polewajcie na ciasto wszystkiego .

Porady

_____________________ redakcyjna_kucharka: ciasto piekłam w tortownicy 22 cm, polewa żółtkowa zastygła jak pianka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować