Bulionetka warzywna domowa

4.91 (203 ocen)

Używacie kostek warzywnych? Od teraz już nie musicie! :) zastąpi je domowa bulionetka, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do zup lub wypicia "rosołku" ze szklanki :) można przygotować także wersję mięsną (np. używając mięsa z rosołu).

Składniki:

  • 1 kg marchewki
    300 g pietruszki
    1 seler (korzeń)
    2 duże cebule
    5 dużych ząbków czosnku
    nać z 1 selera
    4-5 gałązek świeżego lubczyku (koniecznie świeże zioło!)
    230-250 g soli (najlepiej kamiennej)
    4-5 liści laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    4-5 łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.91 (203 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Bulion warzywny Przetwory

Bulionetka warzywna domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce (ja starłam na grubych oczkach, ale najlepiej to zrobić na drobnych, żeby warzywa puściły więcej soku). Cebule i czosnek siekamy. Warzywa mieszamy z całą solą, aby puściły sok (odstawiamy na 1-2 godziny). Świeży lubczyk (gałązki z liśćmi, bez grubych łodyg) i nać selera płuczemy pod bieżącą wodą, siekamy (nie musi być drobno, potem wszystko będzie miksowane) i dokładamy do warzyw. Dodajemy przyprawy, mieszamy i przesmażamy w garnku z rozgrzanym olejem rzepakowym. Całość dusimy około 40-45 minut, często mieszając. Jeśli warzywa zaczną przywierać można podlać odrobiną oleju lub ciepłą wodą (nie za dużo). Studzimy, miksujemy (wraz z przyprawami) na gładką i nakładamy do plastikowych pojemników z zamknięciem. Zamrażamy.

Porady

Na 1 Litr bulionu potrzebujemy 1 łyżkę stołową domowej bulionetki - wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie! Bulionetkę można też przechowywać w lodówce (tak do 2 tygodni), ale mimo zamrożenia (tą formę polecam) zachowuje konsystencję, do nabierania łyżką jak masło. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości soli (mniej więcej jest jej tyle, ile w kostkach ze sklepu). Mniej posoloną (bo można zrobić całkiem bez soli) polecam przechowywać w pojemnikach do kostek lodu - wtedy można wyjąć pojedynczą kostkę. Przepis inspirowany znalezionym u Olgi Smile(zmodyfikowany pod stan posiadania).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować