Bułki weneckie

4.51 (186 ocen)

  • 60 min

Robię je raz w tygodniu, moja rodzina je uwielbia. Smakiem i wyglądem przypominają jak sklepowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g maki
    200 ml mleka
    3 dag drożdży
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki cukru
    3 łyżki oleju

    sos boloński
    1 filet z kurczaka
    ser do krajania
    1 mała cebula
    pieczarki
    zioła prowansalskie,oregano (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Bułki weneckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do garnuszka zalać szklanką letniego mleka, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać. Zostawić na 5 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, mleko, olej. Dokładnie wyrobić. Zrobić kulę włożyć do miski podsypanej mąką i zostawić do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość (np. koło kaloryfera bądź kuchenki).
    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Fileta umyć i pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na łyżce oleju. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki dusić z cebulą pod przykryciem ok. 10 minut. Ciasto rozwałkować wykrawać od miski kółka. Odstawić na kilka chwil do wyrośnięcia. Następnie z wierzchu posmarować sosem, nałożyć zimnego usmażonego fileta, pieczarki a na końcu ser. Posypać ziołami. Piec w 170 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować