Bułki z nadzieniem paprykowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

Wspaniałe bułki, pyszne na ciepło, ale na zimno tez niezłe. mąż uwielbia je zabierać do pracy na drugie śniadanie

Składniki:

  • CIASTO:
    1,5 szklanki wody
    25 g świeżych drożdży
    0,5 łyżeczki cukru
    2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
    500 g mąki pszennej
    50 g otrębów pszennych
    1 płaska łyżeczka soli
    FARSZ:
    3 papryki: pomarańczowe, czerwone lub mix
    4-5 kawałków suszonych pomidorów z oleju
    2 łyżki czarnych oliwek
    100-120 g sera żółtego
    Zioła prowansalskie
    Pieprz
    Olej z suszonych pomidorów

Bułki z nadzieniem paprykowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę lub paseczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z pomidorów, wrzucić paprykę i smażyć kilka minut aż zmięknie. Ostudzić.

    Oliwki odcedzić z zalewy, pokroić na plasterki. Pomidory osączyć z oleju, pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Dodać wszystkie składniki do papryki, dodać pieprzu, ziół wg własnego smaku, wymieszać.

    Drożdże rozpuścić z cukrem w letniej wodzie, dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto. Ostawić na godzinę do wyrośnięcia.

    Po tym czasie ciasto podzielić na około 10-12 kulek. Każdą z nich rozpłaszczyć, położyć czubatą łyżkę nadzienia, zlepić, uformować podłużna bułeczkę, układać na blaszce. Piec około 20 minut w 200stopniach.

    Najlepiej smakują na gorąco z sosem czosnkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy