Bułki z ciecierzycą

0 (0 ocen)

Podobnie jak bułeczki z ziemniakami te z ciecierzycą także zachowują długo świeżość. Są pyszne i sycące.

Składniki:


  • 0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru
    15 g drożdży świeżych
    125 g ciecierzycy ugotowanej
    300 g mąki pszennej typ 650
    0,5 łyżeczki soli

Bułki z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać mąkę i sól. Ciecierzycę rozdrobnić (zmieliłam w maszynce do mięsa), wsypać.

    W ciepłej wodzie z mlekiem rozpuścić cukier i drożdże, wlać do misy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić n 7-8 części.

    Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub mata silikonową. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.

    Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
    Wystudzić na kratce

Komentarze

Podobne przepisy