Bułeczki jak ze sklepu :) Uwielbiam domowe pieczywo, a w szczególności właśnie takie zdrowe bułeczki. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g otrębów pszennych
140 ml wody
100 ml mleka
7 g suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
25 g pestek dyni
Dodatkowo:
25 g pestek dyni
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
Bułki z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieścić w misce, a następnie dobrze wyrobić rękami do uzyskania elastycznego, sprężystego ciasta. Ciasto podzielić na około 8-10 równych części. Z każdej uformować prostokątną bułkę. Bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wysmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać pestkami dyni. Piec w 190 st.C około 15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego!
Komentarze