Bułki z pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bułeczki z pomarańczą i gorzką czekoladą- rozgrzeją w każdy zimowy poranek

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 500g mąki pszennej do ciast drożdżowych
    500 g mąki pszennej razowej
    10 g drożdży
    500 ml ciepłego mleka
    jajo
    4 łyżki brązowego cukru
    łyżeczka soli
    łyżka oleju
    dwie średnie słodkie pomarańcze
    4 kostki gorzkiej czekolady
    płatki migdałów
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Bułki z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciepłego mleka , drożdży i łyżki cukru robimy zaczyn. niech zaszumi.
  • 2. w dużej misce przesiewamy oba rodzaje mąk, dodajemy sól. Dokładnie mieszamy
  • 3. jajko roztrzepujemy z cukrem i olejem w kubeczku.
  • 4. pomarańcze obieramy, drobno kroimy i chwilę dusimy w garnuszku z szczyptą cynamonu. Gorzka czekoladę kroimy na kawałeczki, dodajemy do pomarańczy.
  • 5. Do mąki w misce dodajemy wyrośnięty zaczyn i jajko z cukrem i olejem. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na około godzinkę do wyrośnięcia.
  • 6. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz , posypujemy mąką by się nie kleiło. Odrywamy kawałki wielkości średniego jabłka, robimy placuszek, na środek dajemy łyżkę farszu - pomarańczy z czekoladą. Sklejamy w bułeczkę. Następnie smarujemy białkiem lub wodą z olejem. posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczemy w temp 200 stopni 20 -25 minut, przy włączonych dwóch grzałkach.

Porady

Robiąc ciasto drożdżowe nie trzymajmy się sztywno proporcji mąka - mleko/woda. Ciasto ma być elastyczne jak plastelina , więc w razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy mleko/wodę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować