Bułki z prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypać mąkę, drożdże instant, cukier, sól. Wlewać partiami mleko, wodę oraz olej, ciągle mieszając, aby suche składniki wchłonęły mokre. Następnie dodać otręby oraz prażoną cebulkę i zagnieść gładkie jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawić pod przykryciem ok. 1 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 12 lub więcej mniejszych kawałków. Z każdego kawałku ulepić bułeczkę. Ułożyć je na blasze z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika. Piec w nagrzanym do 175stC 20-25 minut, do pięknego zarumienia bułek. Piekłam z funkcją góra-dół z termoobiegem.
Komentarze