Bułki z truskawkami

0 (0 ocen)

Cudowne bułeczki z pachnącą kruszonka

Składniki:

  • Ciasto:
    5,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    12 dag margaryny
    1,5 szklanki mleka
    5 dag drożdży
    Kruszonka:
    10 dag marcepanu
    5 dag zimnego masła
    10 dag mąki pszennej
    dodatkowo:
    truskawki
    jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki z truskawkami 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli, dodać jajka, przestudzony tłuszcz i mleko z drożdżami, zagnieść ciasto które odstawić do wyrośnięcia.
    Kruszonka:
    Marcepan, masło i mąkę tak długo rozcierać palcami, aż powstanie ładna kruszonka.
  • bułki z truskawkami 2. Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnice i lekko je rozciągnąć, następnie kubkiem wyciąć z niego krążki ciasta i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dnem szklanki na środku zrobić lekkie wgłębienia i całe bułki posmarować dodatkowym jajkiem.
  • bułki z truskawkami 3. Truskawki umyć i ułożyć w dołkach na środku bułek
  • bułki z truskawkami 4. po wierzchu posypać kruszonką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
  • bułki z truskawkami 5. Piec w temp. 190 st około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować