Bułki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli, dodać jajka, przestudzony tłuszcz i mleko z drożdżami, zagnieść ciasto które odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Marcepan, masło i mąkę tak długo rozcierać palcami, aż powstanie ładna kruszonka.
2.Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnice i lekko je rozciągnąć, następnie kubkiem wyciąć z niego krążki ciasta i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dnem szklanki na środku zrobić lekkie wgłębienia i całe bułki posmarować dodatkowym jajkiem.
3.Truskawki umyć i ułożyć w dołkach na środku bułek
4.po wierzchu posypać kruszonką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Komentarze