Bułki z ziemniakami

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 10 osób

Bardzo wilgotne, sprężyste wnętrze, delikatna skórka, a to wszystko za sprawą duszonych ziemniaków. Dzięki temu bułeczki długo zachowują świeżość i nie wysychają tak szybko. Idealnie nadają się na piknik, wycieczkę lub wakacyjny wyjazd.

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ( na 9-10 dużych bułek )

    15g świeżych drożdży

    1,5 szklanki* ciepłej wody

    2 łyżeczki cukru

    1,5 łyżeczki soli

    0,5 szklanki* oleju roślinnego

    1 jajko

    czubata szklanka* tłuczonych ziemniaków ( ok. 270g )

    5 szklanek* mąki pszennej ( ok. 660g )




    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i oleju. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy jajko, sól, tłuczone ziemniaki oraz rozpuszczone drożdże.

    Całość dokładnie zagniatamy. Można dosypać trochę mąki gdyby ciasto za bardzo się kleiło. Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie nakrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Gdy ciasto będzie wyrośnięte dzielimy je na 9-10 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy mąką, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do napuszenia na ok. 30 minut.

    Wyrośnięte bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować