bułki zajączki

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Bułeczki na wielkanocny stół.Dzieci je tez polubią.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej ( 3 czubate szklanki )
    3 dag świeżych drożdży
    1 jajko
    1 żółtko
    1 szklanka ciepłego mleka
    6 dag masła lub masła roślinnego
    4 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru pudru i 1 łyżeczki mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Rozpuścić w garnuszku masło i zostawić do przestygnięcia.
    Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę dodać jajko, żółtko resztę cukru pudru i sól. Zagnieść ciasto lub miksować przez chwilę do połączenia składników i wlać wystudzony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i jednolite, następnie przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • image-1maluoj 2. Gdy ciasto podwoi swą objętość,zagnieść je ponownie i podzielić ciasto na elementy: tułów, głowę, ogonek i uszy.
  • image-0gwvu45 3. Na blaszkę położyć papier do pieczenia.Na pergaminie składać zajączki. Zostawić je po przykryciem na około pół godzinki do ponownego wyrośnięcia.
  • image-18mh15j 4. Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika posmarować je roztrzepanym białkiem. Piec w temp. 180°C przez 15-17 minut.
    Na początku po wyjęciu z piekarnika zajączki będą miały twardą skórkę, ale podczas stygnięcia zmiękną :)

Porady

Dla własnej wygody najpierw miksuję ciasto zwykłym mikserem z mieszadłami (spirale), a później zagniatam przez chwilę ręcznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować