Bułki chlebowe z pieczarkami

0 (0 ocen)

Rewelacyjne bułki chlebowe z niespodzianką w środku.

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 10 sztuk)

    Zaczyn:
    50 g letniej wody
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    40 g mąki pszennej chlebowej typ 650

    Ciasto właściwe:
    cały powyższy zaczyn
    270 g ciepłej wody
    500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
    20 ml oleju
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    650 g pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    sól, pieprz
    300 g sera żółtego, startego
    1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)

    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki chlebowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem i mąką. Dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
  • 2. Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i dobrze wszystko wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby lekko podsypując mąką. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest gładkie i elastyczne.




    Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrastania.
  • 3. W międzyczasie przygotować farsz: Kaszę jaglaną ugotować jak zaleca się na opakowaniu. Pieczarki, czosnek i cebulę obrać. Czosnek i cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w kostkę. Cebulkę z czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, aż pieczarki zmiękną (ok. 10 minut). Następnie wsypać ugotowaną kaszę, wymieszać i odstawić na bok do wystudzenia.

    Gdy masa będzie chłodna dodać do niej starty na tarce ser żółty, wymieszać.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą rozwałkować na owalny placek. Na środku każdego nałożyć po kilka łyżek farszu (nie żałujcie...im go więcej, tym bułeczki smaczniejsze :-D). Placki zlepić jak pierogi, a następnie uformować w podłużne bułeczki. Łączeniem do dołu ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w cieple na ok. 30-40 minut do napuszenia. Pamiętajcie, by zachować spore odległości pomiędzy bułkami- podczas pieczenia rosną!




    Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C, a bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do przestygnięcia. Najlepiej smakują na ciepło, gdy ser żółty jeszcze się ciągnie :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować