Bułki czosnkowe

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki (troszkę go zmodyfikowałam) Bułeczki są obłędne! Delikatne, puszyste i mocno czosnkowe. Doskonałe na śniadanie dla całej rodziny. Serdecznie polecam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g. mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka suchych drożdży
    260 ml. mleka letniego
    30 g. rozpuszczonego i ciepłego masła

    Nadzienie:
    6 ząbków czosnku
    70 g. masła w temperaturze pokojowej
    2 łyżeczki posiekanej pietruszki

    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrośnięte ciasto na bułki czosnkowe 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać do niej cukier, sól i drożdże, wymieszać. Do suchych składników wlać mleko oraz masło, wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Uformować z niego kulę i włożyć do oprószonej mąką czystej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości.

    Nadzienie: Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego resztę składników i dobrze wymieszać.
  • Uformowane bułki 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (urosną!). Bułki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Nadziane bułki 3. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajkiem i naciąć wzdłuż ostrym nożem. Do środka nacięcia każdej bułeczki umieścić trochę nadzienia.
  • Upieczone i studzone bułki czosnkowe. 4. Tak przygotowane bułki czosnkowe piec w 180st.C około 15 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!

Porady

1. Do zrobienia bułek można użyć świeżych drożdży, ale najpierw trzeba zrobić z nich rozczyn. 2. Polecam wyciskać nadzienie do środka nacięć za pomocą szprycy cukierniczej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować