bułki do hamburgerów wg Marthy Stewart

4.48 (200 ocen)

moje pierwsze bułki do hamburgerów i ostatnie tzn pierwszy i ostatni przepis w/g mnie się idealny więc nie będę szukała już innych przepisów. Z podanych składników zrobiłam 9 średnich bułek

Składniki:

  • 170ml ciepłej wody
    100g mleka w proszku
    2 łyżki masła
    1,5 łyżki cukru
    niepełna łyżeczka soli
    8g świeżych drożdży
    1 jajko
    2 szklanki mąki pszennej
    sezam do posypania
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki do hamburgerów wg marthy stewart - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko w proszku rozrabiamy z wodą, masłem i cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, wlewamy mleko i wkruszamy drożdże. Odstawiamy na ok. 10 minut. Dodajemy całe jajko, sól i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • 2. Po godzinie formujemy okrągłe bułeczki, spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  • 3. Kiedy bułeczki już ładnie wyrosną, smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 15minut w temp. 200C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować