bułki do hamburgerów (i nie tylko)

4.47 (163 ocen)

  • 60 min

testowałam już kilkanaście przepisów na pieczywo do domowego fastfoodu i ten jest zdecydowanie najlepszy

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
    300 ml ciepłego mleka
    20 gram świeżych drożdży
    50 gram stopionego, schłodzonego masła
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soli
    rozbełtane jajo do posmarowania na górę
    20 gram sezamu do posypania
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Hamburgery

Bułki do hamburgerów (i nie tylko) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawić do "ruszenia" na 15 minut.

    Mąkę przesiać z resztą cukru, solą, dodać wyrośnięty rozczyn, masło, miód i wyrobić elastyczne ciasto, u mnie trwało to 15 minut.
    Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, zawinąć w folię i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść, podzielić na 8 równych części, uformować bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 20 minut do napuszenia. Następnie bułeczki lekko spłaszczyć ręka, posmarować jajem, posypać sezamem, piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować