Bułki do hamburgerów (i nie tylko) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawić do "ruszenia" na 15 minut.
Mąkę przesiać z resztą cukru, solą, dodać wyrośnięty rozczyn, masło, miód i wyrobić elastyczne ciasto, u mnie trwało to 15 minut.
Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, zawinąć w folię i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść, podzielić na 8 równych części, uformować bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 20 minut do napuszenia. Następnie bułeczki lekko spłaszczyć ręka, posmarować jajem, posypać sezamem, piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, smacznego.
Komentarze