Bułki drożdżowe z cynamonem

4.5 (146 ocen)

To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego. Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki.

Składniki:

  • arkusz gotowego ciasta drożdżowego (450 g)
    8 płaskie łyżki drobnego cukru
    3 łyżeczki cynamonu
    1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich lub laskowych
    50 g masła (1/4 kostki)
    1 jajko - do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe Desery

Bułki drożdżowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sposób na formowanie bułek 1. Rozwinąć zrolowany arkusz ciasta drożdżowego.
    Rozpuścić masło, gdy lekko przestygnie posmarować ciasto drożdżowe.
    Następnie całą powierzchnię ciasta posypać cukrem, cynamonem i orzechami.
    Posypkę należy delikatnie wgnieć dłonią w ciasto.
    Zrolować ciasto wzdłuż, pokroić na kawałki o szerokości 7-8 cm.
    Aby uformować ładne, wywinięte na boki bułeczki, należy zgnieść każdy kawałek zrolowanego ciasta. Na zdjęciach powyżej przedstawiam jak uformować bułkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki.
    Gotowe bułki przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    Następnie posmarować bułki rozkłóconym jajkiem.
    Piec 20-25 minut w temperaturze 210 stopni.
  • 2. a
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować