To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego. Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki.
Bułki drożdżowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozwinąć zrolowany arkusz ciasta drożdżowego.
Rozpuścić masło, gdy lekko przestygnie posmarować ciasto drożdżowe.
Następnie całą powierzchnię ciasta posypać cukrem, cynamonem i orzechami.
Posypkę należy delikatnie wgnieć dłonią w ciasto.
Zrolować ciasto wzdłuż, pokroić na kawałki o szerokości 7-8 cm.
Aby uformować ładne, wywinięte na boki bułeczki, należy zgnieść każdy kawałek zrolowanego ciasta. Na zdjęciach powyżej przedstawiam jak uformować bułkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki.
Gotowe bułki przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie posmarować bułki rozkłóconym jajkiem.
Piec 20-25 minut w temperaturze 210 stopni.
Komentarze