Bułki drożdżowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne drożdżowe bułeczki z szarą renetą...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki
    40 g drożdży
    200 ml mleka
    sól
    3 jajka
    2 żółtka
    50 g cukru
    80 g masła
    olejek waniliowy
    cukier waniliowy
    masa:
    2 łyżki cukru
    galaretka cytrynowa
    łyżeczka cynamonu
    4 duże szare renety
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułki drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszałem z łyżką cukru ,kiedy stały się płynne ,wlałem letnie mleko ,wsypałem 100 g mąki ,szczyptę soli i dokładnie wymieszałem. Przykryłem ściereczką i umieściłem w ciepłym miejscu.
    Kiedy rozczyn potroił swoją objętość ,dodałem jajka oraz żółtka ubite z pozostałym cukrem olejkiem i cukrem waniliowym. Wyrabiałem ciasto ręką około 15 min ,wlałem letnie roztopione masło i wyrabiałem do czasu ,kiedy tłuszcz całkowicie połączył się z masłem. Ciasto przykryłem ściereczką i odstawiłem na 40 min w ciepłe miejsce.

    W tym czasie obrałem jabłka ,pokroiłem w dużą kostkę ,włożyłem do rondelka wsypałem cynamon ,cukier trzcinowy i podsmażałem chwilę. Pod koniec dodałem opakowanie galaretki cytrynowej. Podsmażałem jeszcze 2 min.

    Kiedy ciasto wyrosło ,uformowałem z niego wałek (6cm) ,pokroiłem na kawałki (2 cm) i uformowałem okrągłe bułeczki. Na środek każdej umieściłem jabłka ,brzegi bułek posmarowałem żółtkiem. Ułożyłem je na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszce ,zachowując odstępy między bułkami.

    Piekłem je w temperaturze 180 stopni C przez 30 min.

    Z podanego przepisu wyszło 25 bułek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować