Bułki drożdżowe z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść i pokruszyć aby powstały grudki Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny aby powstała konsystencja gęstej śmietany.
2.Ciasto: Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i wyrobić z pozostałymi składnikami ciasta, pod koniec wlać stopione masło. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm. Wykroić 12 kółek wielkości filiżanki. Każde kółko położyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrobić w nim dołek, włożyć owoce, posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piec w 170 st. C przez około 25-30 minut. Jeszcze ciepłe bułki polukrować.
Porady
Bułek można nie lukrować tylko posypać cukrem pudrem.
Komentarze