Greckie bułki nadziewane serem i zwijane na kształt ślimaka. Bułki są bardzo puszyste i pyszne. Możemy je jeść bezpośrednio ale również świetnie nadają się jako dodatek do dań z grilla.
Składniki:
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
14 g drożdży instant
10 łyżek ciepłej wody
2 łyżki miodu
8 łyżek oliwy z oliwek
240 ml ciepłego mleka
200 g serka sałatkowego Patios
Do posmarowania
1 łyżka masła
1 żółtko
1 łyżka wody
sezam
Bułki greckie tiropsomo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać dodać suszone drożdże, łyżeczkę cukru wymieszać i odłożyć do poruszania się drożdży. Mąkę przesiać przez sitko dodać sól, miód, oliwę z oliwek zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych (hak) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyjąć z misy miksera. Misę wysmarować olejem włożyć ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 8 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3mm. Na cieście rozłożyć po kilkanaście kosteczek sera zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Buki lekko posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia. Po wyjęciu bułki ostudzić na kratce.
Zgłaszam jako przepis miesiąca. bułki są puszyste, delikatne i pyszne. Może zachęcę tym przepisem kilka osób do tego by upiec w domu takie pyszne bułeczki które nie zawierają żadnych konserwantów i polepszaczy.
Komentarze