Bułki greckie Tiropsomo

0 (0 ocen)

Greckie bułki nadziewane serem i zwijane na kształt ślimaka. Bułki są bardzo puszyste i pyszne. Możemy je jeść bezpośrednio ale również świetnie nadają się jako dodatek do dań z grilla.

Składniki:



  • 600 g mąki pszennej
    2 łyżeczki soli
    14 g drożdży instant
    10 łyżek ciepłej wody
    2 łyżki miodu
    8 łyżek oliwy z oliwek
    240 ml ciepłego mleka
    200 g serka sałatkowego Patios
    Do posmarowania
    1 łyżka masła
    1 żółtko
    1 łyżka wody
    sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki greckie tiropsomo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać dodać suszone drożdże, łyżeczkę cukru wymieszać i odłożyć do poruszania się drożdży. Mąkę przesiać przez sitko dodać sól, miód, oliwę z oliwek zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych (hak) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyjąć z misy miksera. Misę wysmarować olejem włożyć ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 8 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3mm. Na cieście rozłożyć po kilkanaście kosteczek sera zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Buki lekko posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia. Po wyjęciu bułki ostudzić na kratce.
    Zgłaszam jako przepis miesiąca. bułki są puszyste, delikatne i pyszne. Może zachęcę tym przepisem kilka osób do tego by upiec w domu takie pyszne bułeczki które nie zawierają żadnych konserwantów i polepszaczy.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować