Bułeczki doskonale pasują zarówno do hamburgerów jak i na śniadanie dla dzieciaczków, z dodatkiem ulubionego dżemu.Cudownie maślane w smaku, pulchniutkie i miękkie. Przepis na bułki hamburgerowe całkowicie Was zachwyci i uzależni.
2 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na zaczyn:
•3 łyżki mąki pszennej chlebowej typ 750
•1/4 szkl. letniej wody lub mleka
•1 łyżka cukru
•20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
Składniki na bułeczki:
•1/2 szkl. cieplej wody
•1/3 szkl. mleka w proszku
•2 łyżki masła
•1 łyżeczka cukru
•3/4 łyżeczki soli
•1 jajko
•2 szklanki mąki
Bułki hamburgerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie zaczynu:
W rondelku rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą woda lub mlekiem (nie może być gorące!). Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
2.Przygotowanie bułek:
Do miski wlewamy letnią wodę, dodajemy mleko w proszku, cukier oraz roztopione i wystudzone masło – mieszamy. Dodajemy przygotowany zaczyn, jajko, sól oraz połowę mąki i zagniatamy. Stopniowo dosypujemy resztę mąki do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
3.Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. do podwojenia objętości.
4.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Każdą bułkę spłaszczamy dłonią i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do czasu podwojenia objętości ok. 30 minut.
5.Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200’C. Bułeczki smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy sezamem.
6.Pieczemy ok. 12-15 minut, do zarumienienia się bułek.
Komentarze