Bułki hamburgerowe

0 (0 ocen)

Znakomite bułki, nie tylko do hamburgerów. Moje ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba, dałam większą, z podanych, ilość wody. Bułki świetnie się formowały, spłaszczone utrzymały taką formę - na czym mi zależało, nie wystrzeliły w górę. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 170 do 227 g letniej wody *
    28 g masła
    1 duże jajko
    418 g mąki pszennej
    50 g cukru
    1 1/4 łyżeczki soli
    7 g - 1 łyżka drożdży instant
    do posmarowania
    ok 40 g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki hamburgerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wymieszać i zagnieść wszystkie składniki ciasta - ręcznie, mikserem, lub w maszynie do chleba - aż uzyskamy miękkie i gładkie ciasto.

  • 2. 2.Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, do czasu aż podwoi swoją objętość

  • image-21gqw7b 3. 3.Delikatnie przełożyć ciasto na blat i podzielić na 8 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, a następnie dosyć mocno ją rozpłaszczyć. Ułożyć bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą.
  • image-1yp13sf 4. 4. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C.
    Posmarować wyrośnięte bułki połową roztopionego masła. Piec przez 15 do 18 minut na złoty kolor. Upieczone wyjąć z piekarnika i posmarować pozostałym roztopionym masłem. Dzięki temu otrzymamy maślaną skórkę.
    Studzić na kratce. Smacznego!

  • 5. 5.W maszynie do chleba
    Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia zgodnie z instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło), sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

Porady

* Aby uzyskać najlepsze wyniki należy użyć mniejszej ilości wody w okresie letnim (lub w wilgotnym środowisku), a większej ilości w zimie (lub w suchym klimacie); i czegoś pomiędzy w pozostałym okresie Przepis ze strony którą niedawno odkryłam - King Arthur Flour

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować