Bułki migdałowe

0 (0 ocen)

Przepis oparty na recepturze znalezionej w książce dotyczącej kuchni bez pszenicy.

Składniki:

  • filiżanka tartych migdałów lub mączki migdałowej
    filiżanka mielonego siemienia lnianego
    4 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
    4 łyżeczki chłodnego masła
    4 białka jajek

Bułki migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywną pianę.
    W misce zmieszaj tarte migdały, siemię lniane i proszek do pieczenia. Dodaj masło, lekko zagnieć. Dodaj ubite białka, wszystko razem dokładnie połącz.
    Nakładaj łyżką bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piecz bułki w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 15 minut.

Porady

Uwaga: bułeczki nie sa dla osób, które uwielbiają bardzo puszyste pieczywo. Nie wyrastają mocno, sa zbite, ale w środku miękkie, z wierzchu chrupiące. Jednak jest to fajna odmiana od zwykłego pieczywa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy