Bułki na zakwasie

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Takie małe, pyszne chlebki na zakwasie - dla niecierpliwych, którym nie chce się czekać na duże, pyszne chlebki na zakwasie ;)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - zakwas żytni aktywny (dokarmiony 12h wcześniej): 150 gramów
    - mąka pszenna grahamowa typ 1850: 300 gramów
    - mąka orkiszowa pełnoziarnista: 100 gramów
    - woda letnia (może mniej jak zakwas jest rzadki): 200 mililitrów
    - cukier/fruktoza: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - drożdże swieże: 1 łyżeczka
    - oliwa (+odrobina do smarowanie miski): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Bułki na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas wymieszałam z woda i drożdżami. Dodałam resztę składników. Mąkę wsypywałam stopniowo, aby uzyskać gładkie, nie klejące się do rąk, ale miękkie ciasto. Tak wyrobione ciasto przełożyłam do wysmarowanej oliwa miski i odstawiłam na godzinkę do wyrośnięcia, podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyłam z miski na blat i przecięłam po przekątnej na osiem części. Powstałe trójkąciki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nacięłam przez środek. Bułki sporo rosną jeszcze w piekarniku, należy więc zostawić wokół nich nieco miejsca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230C na 12-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować