Domowe bułeczki hamburgerowe :) proste i pyszne, posypane sezamem, smakują o niebo lepiej niż te sklepowe purchawki :) Będą idealne również z wędlinką lub serkiem na śniadanie:)
Składniki:
410 g mąki pszennej + do podsypywania
250 ml mleka
7 g suchych drożdży
1,5 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka soli
jajko
30 g masła
+
ziarenka sezamu
jajko do posmarowania bułek
Bułki na hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy drożdże, mieszamy.
Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do przestygnięcia (nie musi być zimne, ale nie może być też gorące).
2.Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do mąki, następnie wbijamy jajko, wsypujemy cukier i sól. Wyrabiamy ciasto- jeśli będzie się lepić należy podsypywać ręce mąką, ale nie dosypywać mąki do ciasta.
3.Pod koniec wyrabiania (po około 7 minutach) wlewamy partiami ostudzone masło, cały czas wyrabiamy, aż, do momentu kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.
4.Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce.
5.Kiedy ciasto jest już wyrośnięte formujemy bułeczki – robimy kulkę i lekko ją spłaszczamy ręką.
Bułeczki odkładamy na blachę do pieczenia i znowu przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na kolejne 30 minut.
6.Po tym czasie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12-15 minut.
Komentarze