Bułki na jogurcie greckim

4.98 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Jeśli ktoś nie ma doświadczenia w robieniu bułeczek, to z powodzeniem może zacząć właśnie od tego przepisu. Jest zupełnie bezproblemowy, a bułki są puszyste z delikatną, miękką skórką.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 - ½ kg
    cukier - 1 łyżka
    sól – ½ łyżeczki
    drożdże świeże – 14 gram
    jogurt grecki – 200 g
    mleko – ½ szk.
    jajka – 1 szt.
    masło - 60 g
Wystaw ocenę:

4.98 (171 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Drożdżówka

Bułki na jogurcie greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Należy zacząć od przygotowania rozczynu z drożdży, odrobiny mąki, ciepłego mleka i cukru, a gdy zacznie rosnąć, dodać go do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Można to zrobić przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego.
  • 2. Przykryć ciasto lniana ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 12 równych kawałków, a z nich uformować bułeczki.
  • 3. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte oprószyć mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C, przez 18-20 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.

Porady

Ja zawsze z tej ilości ciasta robię 12 dość sporych bułek, ale z powodzeniem można zrobić więcej mniejszych bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jogurt grecki Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować