Idealne na kolację czy śniadanie. W towarzystwie sałatki z powodzeniem mogą zastąpić drugie danie. Polecam.
30 min
Składniki:
Składniki (na 6 bułek)
6 bułek
Ok. 50-60 dag kiełbasy drobiowej
2-3 łyżki kapar
Kilka plasterków żółtego sera
Garść posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz
Ząbek czosnku
Papryczka chilii lub sos chilli
Olej
Bułki nadziane kiełbasą i kaparami na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę pokroić i podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać drobno posiekaną papryczkę chilli bez pestek (lub sos chili). Dodać posiekany czosnek, kapary i natkę pietruszki. Chwile smażyć.
2.Ściąć wierzch bułeczek. Usmażoną kiełbasę przełożyć do miski. Na patelni (nieumytej) przypiec bułeczki, wchłoną smak kiełbasy. W bułeczkach zrobić łyżką kieszonki. Do środka wsadzić kiełbasę, na nią plasterki żółtego sera.
3.Na patelni przypiec większą część bułki, jak wierzch.
4.Bułeczki zapiekać w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem) przez około 5 minut - aż ser się całkiem rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika przykryć górną częścią bułeczki.
Komentarze