Bułki orkiszowe

0 (0 ocen)

Polecam domowe pieczywo.

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki orkiszowej + trochę do podsypania
    1 opakowanie suchych drożdży (lub zamiennie 15g świeżych)
    2 żółtka jajka
    1 łyżka cukru
    40g rozpuszczonego smalcu lub masła
    1/2 szklanki mleka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe, przelewamy do miski. Dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut.
  • 2. Do zaczynu dodajemy resztę mąki, żółtka, sól. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt rzadkie lub mocno się kleiło, podsypujemy dodatkową mąką. Na końcu dodajemy ostudzony, rozpuszczony smalec. Wyrabiamy jeszcze ok. 2 minuty, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  • 3. Ciasto dzielimy na 5-6 kawałków. Z każdego kawałka formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  • 4. Gdy bułeczki podrosną, nacinamy je. Następnie pieczemy w nagrzanym do 160st.C piekarniku ok. 25 minut.

Porady

Uwaga: bułeczki przed upieczeniem możemy posmarować białkiem jajka lub wodą a następnie obsypać ulubionymi ziarnami, np. sezamem, siemieniem lnianym czy makiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka orkiszowa Orkisz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować