Pierwszy raz jadłam piwne buły i muszę powiedzieć że są pyszne. Z dodatkiem ziół do chleba idealnie się komponują. Z porcji wyszło 5 sztuk i rozeszły się jeszcze ciepłe.
Bułki piwne ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypuję dwie łyżki mąki, dodaję drożdże pokruszone, i piwa tyle żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Następnie do zaczynu dodaję resztę mąki, piwo, sól, miód, przyprawę do chleba i ciasto wyrabiam ręką około 10 minut do uzyskania gładkiej struktury. Odstawiam do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość w ciepłe miejsce. Nakrywam ściereczką.
2.Następnie dzielę ciasto na 5 części i formuje wałki o długości około 20 cm. Oprószam mąką i odstawiam bułki do wyrośnięcia na blaszce.
3.Jak wyrosną piekę około 15 minut temp 200 stopni.
Komentarze