Bułki piwne ziołowe

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Pierwszy raz jadłam piwne buły i muszę powiedzieć że są pyszne. Z dodatkiem ziół do chleba idealnie się komponują. Z porcji wyszło 5 sztuk i rozeszły się jeszcze ciepłe.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 425 g mąki pszennej chlebowej typ 650
    2 dkg świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki soli morskiej
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka płynnego miodu
    1 szklanka piwa
    1 łyżeczka przyprawy do chleba Staropolskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Piwa

Bułki piwne ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto 1. Do miski wsypuję dwie łyżki mąki, dodaję drożdże pokruszone, i piwa tyle żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Następnie do zaczynu dodaję resztę mąki, piwo, sól, miód, przyprawę do chleba i ciasto wyrabiam ręką około 10 minut do uzyskania gładkiej struktury. Odstawiam do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość w ciepłe miejsce. Nakrywam ściereczką.
  • Bułki wyrobione z ciasta 2. Następnie dzielę ciasto na 5 części i formuje wałki o długości około 20 cm. Oprószam mąką i odstawiam bułki do wyrośnięcia na blaszce.
  • Bułki upieczone 3. Jak wyrosną piekę około 15 minut temp 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować