Bułeczki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski.
Z odrobiny mleka lub wody, drożdży,cukru i mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Dodać do mąki wraz z pozostałymi składnikami (pół jajka zostawić do smarowania) i zamiesić ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2.Kapustę ugotować, ostudzić i posiekać na deseczce.
Pieczarki z cebulą udusić na oleju, przyprawić solą, pieprzem, kminkiem.
Jeśli używamy grzybów leśnych należy je wcześniej obgotować.
Wymieszać grzyby z kapustą.
3.Gdy ciasto podwoi swą objętość, odrywać porcje, nadziewać farszem i układać na blaszce posmarowanej olejem.
Pozwolić pierożkom wyrosnąć, posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
Piec w temperaturze 180 *C aż się ładnie zrumienią.
Czas pieczenia zależy od piekarnika , u mnie ok 20-25 minut.
Podawać z czystym barszczem czerwonym.
Porady
W czasie mieszenia ciasta wodę lub mleko dodajemy stopniowo, gdyż każda mąka przyjmuje inną ilość.
Komentarze