Bułeczki z kapustą i grzybami

4.5 (150 ocen)

Bułeczki nadziewane postną kapustą z grzybami wyśmienite z czerwonym barszczem

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    3 dag drożdży (świeże)
    1 łyżeczka cukru
    200 ml maślanki
    ok 150 ml mleka lub wody
    5 łyżek oleju

    Farsz:
    30 dag kapusty kwaszonej
    30 dag pieczarek lub grzybów leśnych
    1 średnia cebula
    olej
    przyprawy: sól,pieprz, kminek
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Bułeczki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski.
    Z odrobiny mleka lub wody, drożdży,cukru i mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.
    Dodać do mąki wraz z pozostałymi składnikami (pół jajka zostawić do smarowania) i zamiesić ciasto.
    Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Kapustę ugotować, ostudzić i posiekać na deseczce.
    Pieczarki z cebulą udusić na oleju, przyprawić solą, pieprzem, kminkiem.
    Jeśli używamy grzybów leśnych należy je wcześniej obgotować.
    Wymieszać grzyby z kapustą.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swą objętość, odrywać porcje, nadziewać farszem i układać na blaszce posmarowanej olejem.
    Pozwolić pierożkom wyrosnąć, posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
    Piec w temperaturze 180 *C aż się ładnie zrumienią.
    Czas pieczenia zależy od piekarnika , u mnie ok 20-25 minut.
    Podawać z czystym barszczem czerwonym.

Porady

W czasie mieszenia ciasta wodę lub mleko dodajemy stopniowo, gdyż każda mąka przyjmuje inną ilość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować