Bułki pszenne poznańskie

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne pszenne bułeczki. Ich skórka jest gruba a miąższ zwarty ale nie zbity. Niczym nie przypominają "napompowanych" bułeczek jakie możemy kupić w większości sklepów. Przepis na nie wyszperałam w intrenecie.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 40g świeżych drożdży
    2 płaskie łyżeczki cukru
    220 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego)
    500g mąki pszennej
    płaska łyżeczka soli
    jajko
    20g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta

Bułki pszenne poznańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki pszenne poznańskie 1. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, 110ml mleka i 2 łyżkami mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. W dużej misce lub garnku mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko i roztopione masło, a następnie drożdże i resztę mleka. Wyrobić sprężyste, jednolite ciasto. Naczynie z ciastem owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ja zawsze kładę pod pierzyną ;) Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i naoliwionymi rękami podzielić na kulki o masie około 80g. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach ponieważ intensywnie rosną. Ja kładę 9 sztuk na każdej blasze. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Tępą stroną noża namoczoną w oleju zrobić głębokie przedziałki. Mocno spryskać wodą. Piec w temperaturze 210 stopni ok. 15-20 minut, aż do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować